واردات کشتی‌­های تفریحی عامل رونق صنایع دریایی | فانوس دریا
 
یادداشت‌ و تحلیل کدخبر: 22448 منبع: فانوس دریا

یادداشت/واردات کشتی‌­های تفریحی عامل رونق صنایع دریایی

در حوزه کشتی­ سازی باید نخبگان و نظریه ­پردازان این صنعت، بجای «اصرار بر عرضه» کمی هم بر «تحریک تقاضا» تمرکز کنند. در این مورد خاص، واردات کشتی­ های تفریحی نه تنها می­تواند باعث رونق صنایع دریایی و صنعت گردشگری دریایی و توسعه اقتصادی سواحل شود بلکه در نهایت موجب شکوفایی صنایع کشتی­سازی در ایران خواهد شد.

کشتی تفریحی مهتاب 1 در بندر انزلی

محمد مونسان/دکترای مهندسی معماری دریایی و عضو هیأت علمی دانشگاه


“روزی یک تاجر کفش وارد روستایی شد. دید همه مردم پابرهنه هستند و هیچکس کفش ندارد. این را یک بازار بِکر برای فروش کفش­های خود دید. لذا فورا بساط فروش را پهن کرد. ولی هرچه منتظر شد کسی کفشی نخرید چراکه اصلا نمی­دانستند کفش چیست! و پوشیدن آن چه ضرورت و لذتی دارد. لذا تاجر هوشمند با خود اندیشید که چگونه باید نیاز مردم به کفش را تحریک کند. او به تعدادی از مردم روستا، کفش رایگان داد. حالا دارندگان کفش که لذت پوشیدن کفش بجای پابرهنه بودن را چشیده بودند، آن را با آب و تاب برای بقیه مردم روستا تعریف می­کردند. دیری نپایید که همه مردم روستا به خریدن کفش ترغیب شدند و کفش­‌های تاجر فروش رفت.”

در بحث اعتراض دلسوزان جامعه دریایی به مصوبه واردات کشتی­‌های تفریحی به عرض میرسانم که قضیه داستان فوق به نوعی برقرار است. سال هاست که صنایع دریایی ایران از یکی از مهمترین شاخه­‌های صنایع دریایی که گردشگری دریایی بوده، محروم بوده است و مردم به ندرت لذت سوار شدن بر کشتی­‌های تفریحی را چشیده‌­اند. لذا در نبود یا کمبود کشتی‌­های تفریحی، نه نیازی و نه ضرورتی به داشتن کشتی­‌های تفریحی در بین مردم ایران احساس نشده است. حالا تصور کنید برای مدتی، تعدادی کشتی تفریحی از خارج به کشور وارد شود. چه اتفاقی می‌­افتد؟ مردم کم کم با لذت سفرهای دریایی با کشتی‌های تفریحی آشنا می‌­شوند و گردشگری دریایی در سبد گردشگری خانواده‌­های ایرانی جا باز می­کند. تاجران و مالکان این کشتی‌­ها سود فراوانی به جیب می­زنند و بدون نیاز به وام بانکی و استقراض از دولت، به مرور برای توسعه و به‌سازی و نوسازی ناوگان کشتی­‌های تفریحی خود اقدام می­‌کنند. تاجران دیگر که سودآوری این صنعت را می­بینند نیز این حرکت را تقلید خواهند کرد.

حالا وقتی ضرورت این امر مشخص شد و بازار نیاز به اندازه کافی تحریک شد، نوبت به رونق بازار برای کارخانجات کشتی‌­سازی داخلی می‌­رسد چراکه قطعا قیمت‌های سازندگان داخلی با توجه به نیروی کار ارزان و انرژی ارزان، کمتر از کشتی­‌های وارداتی (یا حداقل برابر آن‌ها) خواهد شد بدون دردسرهای واردات کشتی و مسافت انتقال کشتی‌­های کوچک و بزرگ از آنسوی کره زمین به ایران. البته این مجوز واردات می­تواند مدت‌­دار باشد مثلا برای ۵ سال.

به نظرم وقت آن رسیده است که باید در صنایع دریایی بگوییم «چشم­ها را باید شُست، جور دیگر باید دید». یکی از مشکلات قدیمی در جامعه صنایع دریایی ایران و دلسوزان و وفاداران این صنعت این بوده است که «در صنایع دریایی، بخش کشتی‌سازی را خیلی خیلی پررنگتر از سایر بخش­‌ها مانند گردشگری دریایی و ساحلی دیده­‌اند و همین باعث شده که سایر بخش‌­های صنایع دریایی به نوعی قربانی صنعت کشتی­‌سازی شوند و در نهایت نیز هیچکدام رشد نکنند». به نظرم در حوزه کشتی­‌سازی باید نخبگان و نظریه­‌پردازان این صنعت، بجای «اصرار بر عرضه» کمی هم بر «تحریک تقاضا» تمرکز کنند. در این مورد خاص، واردات کشتی­‌های تفریحی نه تنها می­‌تواند باعث رونق صنایع دریایی و صنعت گردشگری دریایی و توسعه اقتصادی سواحل شود بلکه در نهایت موجب شکوفایی صنایع کشتی‌­سازی در ایران خواهد شد چراکه این بازار به حدی گسترده است که اگر بخوبی تحریک شود، تمامی سواحل شمال و جنوب و جزایر را در برمی­‌گیرد و حتی کشتی‌­سازی­‌های کوچک و متوسط بخش خصوصی را هم پررونق خواهد نمود.

مسئله بعد در خصوص دانش فنی و ظرافت طراحی و ساخت کشتی­‌های تفریحی است. البته که در ایران در سال‌های اخیر در این حوزه­‌ها رشد و پیشرفت­‌های بزرگی حاصل شده است ولی نباید این باعث توقف، غرور نابجا و جُمود طراحی شود. فراموش نکنیم که اگر در بخش­‌های نظامی، امروز پیشرفت‌های حیرت انگیزی داریم، اولین زیردریایی‌­ها و قایق‌­های تندرو و ناوها و ناوشکن­‌ها و هاورکرافت‌ها از خارج وارد شدند و مبنایی شدند برای تکمیل دانش طراحی و مهندسی.

به امید رونق تفکراتی در صنایع دریایی ایران که همه بخش­ها بطور متوازن رشد کنند و هیچ بخشی موجب توقف بخش‌­های دیگر نشود.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

ویدئو/تصاویری از رزمایش تانک‌های T-72 نیروی زمینی ارتش در سواحل مکران

ج شهریور ۲۴ , ۱۴۰۲
هدر فانوس دریا - آخرین اخبار و ویدئوهای دریایی

دیگر مطالب ارسالی: